Strona startowa | O mnie | Blog | Linki | Napisz do mnie
 
Archiwa
 

Archiwa

A to ja
 

Marek Szewczyk fot. Włodzimierz Sierakowski


Marek Szewczyk

A może każdy w swoją stronę?

Nadesłany przez Marek Szewczyk Data 27.08.2020, 11:18:59

Wyniki wyborów prezesa Polskiego Związku Hodowców Koni budzą niepokój. Oczywiście z mojej perspektywy, a więc człowieka, którego całe życie zawodowe związane jest z użytkowaniem koni w szeroko pojętym sporcie.

 

Dotychczasowy prezes, Paweł Mazurek, przegrał (21:26) z Adamem Kowalczykiem. Nowy prezes PZHK jest hodowcą koni zimnokrwistych.



Czy to oznacza, że w PZHK będzie teraz przeważać opcja hodowców koni zimnokrwistych? Choć w prezydium zarządu przedstawiciele koni zimnokrwistych mają 3 osoby, a pozostałe rasy (w tym hucuły) 4, to jednak biorąc pod uwagę wagę głosu prezesa, a także fakt, że jedna spośród owej czwórki jest de facto „człowiekiem prezesa” – wygląda na to, że przewaga będzie po stronie tych pierwszych.

 

Czy to oznacza, że PZHK skręci teraz mocno w stronę koni zimnokrwistych? Nie musi tak być, ale przesłanki do tego, aby tak się stało, są. Są więc też powody do niepokoju.

 

Dlaczego – zapyta ktoś? Powiedzmy to wprost, ci którzy hodują konie zimnokrwiste, de facto produkują konie rzeźne. A produkcja mięsa końskiego a hodowla koni użytkowych, w tym sportowych, to są dwa odmienne światy. Cele tej pierwszej grupy są zupełnie inne niż cele drugiej. Mało tego – one są przeciwstawne.

 

Może więc nadszedł czas, aby pójść drogą hodowców bydła. W ich świecie funkcjonują dwie organizacje.

Jedna to Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Jest jedynym i pełnoprawnym reprezentantem środowiska hodowców bydła i producentów mleka w Polsce. Jest też jedynym w Polsce podmiotem upoważnionym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do prowadzenia ksiąg dla bydła hodowlanego ras mlecznych. Na mocy upoważnienia z MRiRW realizuje zadania z zakresu oceny wartości użytkowej bydła mlecznego.

Druga organizacja to Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Ma podobne zadania i upoważnienia, ale dotyczące bydła mięsnego.

 

Może to jest droga, którą powinni podążyć hodowcy koni użytkowych i producenci mięsa końskiego?

Marek Szewczyk


Dodaj komentarz
Zasady komentowania*
Zawsze akceptuj komentarz zarejestrowanego użytkownika.
Tytuł*
Nazwa*
E-mail*
Strona www*
Ikona wiadomości*
       
Treść*
URL E-mail Link obrazka Zarządca obrazków Buźki Flash Youtube Kod Cytat

Pogrubienie Kursywa Podkreślenie Przekreślenie  Do lewej Wyśrodkowanie Do prawej  


Kliknij Podgląd aby zobaczyć zawartość po zmianach.
Opcje*
 
 
 
Kod potwierdzający*

Kliknij tutaj, aby odświeżyć obrazek, jeśli nie jest wystarczająco czytelny.


Wpisz znaki widoczne na obrazku
Kod rozróżnia małe i wielkie litery
Liczba prób, które możesz wykonać: 5